Det våldsamma Göteborg del 1

Den 18 mars 2015 är en kylig och mulen kväll i Göteborg. Petar Petrovic, 20, skulle äta en bit mat på den lokala restaurangen vid Vårväderstorget i stadsdelen Biskopsgården och titta på Champions League-fotboll. Denna kväll blev hans sista i livet. Vi halv elvatiden stormade maskerade män in på restaurangen och öppnade eld med automatvapen. Ett flertal skadades och två människor omkom av mördarnas kulor. Ytterligare ett kapitel att skriva in i Göteborgs senaste års blodiga historiaVägen UT kommer i kommande nummer att göra en artikelserie om våldet och skjutningarna som skakat om Göteborg under de senaste åren.

Tjugoårige Petar Petrovic och en fem år äldre man kom aldrig hem från restaurangen. Skjutna. Döda. Men inte glömda. Mördade på precis samma sätt som så många andra människor har blivit i det nya årtusendets Göteborg. Med skjutvapen. Polisen hade nyligen avslutat en tidsbegränsad satsning mot den våldsamma brottsligheten och skjutandet – Trygg i Göteborg – som sysselsatte runt 100 poliser och kostade ungefär 100 miljoner kronor att genomföra.

Satsningen Trygg i Göteborg startades i september 2013 efter att två män, 17 och 28 år gamla, sköts ihjäl på en gångbro i Biskopsgården. Satsningen har gett ett visst resultat med minskat våld och mängder av beslag och domar. Framförallt minskade skjutningarna under förra årets sista månader. Polisen ser satsningen som en framgång. Frågan är om de anhöriga till Petar Petrovic och den 25-årige mannen som blev mördade på restaurangen den 18 mars 2015 ser satsningen som en lika stor framgång? Den frågan behöver man knappast ställa. Svaret är givet.

Vägen UT kommer att redogöra vad Trygg i Göteborg gjorde för skillnad på gatan. Våldet och skjutningarna fortsätter, det var dubbelmordet på restaurangen den 18 mars ett tydligt och otäckt bevis på. Det är ett komplext problem som polisen självklart inte kommer att kunna lösa helt själva. Det behövs fundamentala ändringar i samhällsklimatet. Tidsbegränsade polissatsningar duger inte på lång sikt.

Sakkunniga människor från olika delar av samhället kommer att få uttrycka sina tankar och åsikter om denna negativa våldsspiral – var den kommer ifrån och hur man ska göra för att få bukt på den. Bland annat kommer vi att få en pratstund med ungdomscoachen och rapparen Karwan Faraj – som tillsammans med Kamran Rahimi – gjort en uppmärksammad dokumentärserie om ämnet i Sveriges Radio.

Följ med Christer Renlid och Jens Göndahl i en artikelserie med intressanta reportage och intervjuer om detta samhällsproblem

Text: Jens Gröndahl