Vår nya kampanj, Statligt knark är fortfarande knark, var en kraft att räkna med under årets intensiva vecka i Almedalen. Kampanjen var en uppföljning av 2011-års kampanj, Statligt knark är också knark, för en mer återhållsam läkemedelsassisterad behandling vid opiatberoende. Tyvärr har det inte blivit bättre. Det har blivit mycket värre. Narkotikadödligheten i Sverige har ökat.

logoKRIS närvaro under årets Almedalsvecka var massiv. Nästan hundra KRIS- och Unga KRIS:are var på plats i Almedalen. Med våra gemensamma kampanjtröjor så syntes vi överallt. På seminarier. Ute på gatorna. Vi delade ut 10000 tablettaskar med trycket ”Statligt knark är fortfarande knark” fulla med godis i läkemedelsliknande blisterförpackningar. Flera tusen informationsblad delades ut och vi hade en tjugofem meter lång banderoll som stolta KRIS:are höll upp mitt i Visby. Ingen i Almedalen kunde undgå oss och vårt budskap. Statligt knark är fortfarande knark.

Fyra år hade passerat sedan vi körde i gång vår första uppmärksammade kampanj, Statligt knark är också knark, under Almedalsveckan 2011. En protest och kritisk röst mot den ökande substitutionsmedicineringen – läkemedelsassisterad behandling vid opiatberoende (LARO) samt de ökande dödsfallen som följer i dess kölvatten. Nu var det dags igen. Det här vill vi belysa och påverka.

Vi smygstartade kampanjen några veckor innan Almedalsveckan genom en hög aktivitet på sociala medier. Vi samarbetade även med webbteve-kanalen Kontro och deras reporter Patrik Pelosio som nyligen gjort en dokumentärfilm som heter ”Statligt Knark dödar”. I filmen får man träffa två unga människor – Henrik och gravida Terese – som missbrukar bland annat Subutex (buprenorfin). När filmen var färdig fick vi tyvärr veta att Henrik just gått bort. Filmen släppte vi tillsammans med Kontro i en längre version som vi visade under vårt seminarium i Almedalen. Den längre versionen innehåller även en intervju med Gunnar Bergström, författare och drogterapeut som arbetat i missbrukarvården i över 40 år. Seminarium på Soberian Den 3 juli hade vi vårt eget Statligt knark-seminarium på Soberian i Visby. KRIS vice förbundsordförande Ali Reunanen inledde med att berätta om sin bakgrund och oro inför den läkemedelsassisterade behandlingen, det statliga knarket.

– Jag tror inte folk får distansen att bli rena innan de blir medicinerade. Det här är vi oroliga för. Folk blir alldeles för tidigt diagnostiserade och medicinerade […] Jag vill också säga att vi inte är helt emot medicinering, men vi ser att det är ett kaos som det fungerar just nu. Vi vill att det ska stramas åt, sa Ali bland annat. Seminariet fortsatte med visning av Kontro:s film ”Statligt Knark dödar”, vilken togs emot starkt och känslosamt. Efter filmvisningen tog Kontros Patrik Pelosio över scenen och berättade om sin verklighet, sin film och sin bakgrund som före detta missbrukare och kriminell.

– Det här berör mig mycket, jag har jobbat med ungdomar i tjugo år. Jag kunde inte förstå att det var så illa som det är idag. Jag hade ingen aning om statligt knark på det sättet som det är idag. Därför kände jag att jag måste ge mig ut på gatan och se. Är det så här? Är det så fruktansvärt som det sägs? Jag måste säga att det är värre. Det är en tickande bomb där ute. Jag förstår inte att beslutsfattare och andra människor inte kan se det här. Jag förstår inte beslutsfattare och andra människor som inte kan se det här, sa Patrik Pelosio.

KRIS:arna Janne och Gibbe kom upp på scenen och berättade om sina erfarenheter av läkemedelsassisterad behandling. Sedan var det dags för drogterapeuten Gunnar Bergström att hålla en intressant föreläsning om sina erfarenheter i ämnet efter sina många i missbrukarvården.

– Var det en bra idé det här från början? Var det en god idé att bota narkomani med narkotika? frågade sig Gunnar Bergström.

Gunnar Bergströms seminarium följdes upp av en panel på scen. Ali Reunanen, Patrik Pelosio och Gunnar Bergström fick i panelen sällskap av Kerstin Käll, överläkare på beroendekliniken på Linköpings universitetssjukhus och Anti Avsan, moderat politiker, domare och före detta polis. Publiken fick även chansen att ställa frågor och ge sina åsikter. Dessa berättelser är utdrag av vad respektive person berättade på scenen och är bäst i sin helhet. Hela seminariet finns att se på RIKSKRIS youtube-kanal under namnet Statligt knark del ett och två. Filmen ”Statligt knark dödar” finns på Kontros youtube-kanal. Narkotikadödligheten ökar

Vart är vi på väg? Det är en viktig fråga. Frågan var även vår kampanjslogan. Sedan möjligheterna att få läkemedelsassisterad behandling i drogavänjningssyfte underlättades år 2005 har utvecklingen av narkotikarelaterade dödsfall ökat drastiskt enligt statistik från Toxreg. Toxreg är ett forskningsregister som samlar toxikologiska rådata från rättsmedicinska dödsorsaksundersökningar och ger svar på vilka preparat de avlidna har i kroppen

Ökningen är ett faktum som är mycket illavarslande, något som de flesta medier uppmärksammat under de senaste åren. Antal dödsfall med substitutionsläkemedel i kroppen, buprenorfin och metadon, överstiger nu dödsfall med heroin i kroppen med mer än det dubbla. Detta trots att även dödsfall med heroin i kroppen har ökat under de senaste åren. Det ena har inte tagit ut det andra – tvärtom. Det är ingen hållbar ekvation.

Sverige har tagit sig upp på en andraplats i Europa över flest narkotikarelaterade dödsorsaker per capita enligt en ny rapport, European Drug Report 2015, från EU:s narkotikabyrå. En skrämmande placering som tyder på att något inte står rätt till. Det var med denna verklighet i ryggen vi drog igång vår nya kampanj, Statligt knark är fortfarande knark. Vi är djupt oroliga över utvecklingen och en förändring måste ske. Förhoppningsvis gjorde vi ett stort intryck under Almedalsveckan och i de sociala medierna denna sommar. Vår ambition är att fortsätta på samma bana. Vi hörs snart igen.

 

Text: Jens Gröndahl

Foto: Joakim Berndes