Fyra unga avled av narkotikaplåster

Fyra unga – tre pojkar och en flicka – uppges på kort tid ha avlidit i Nynäshamn efter att missbrukat fentanylplåster, ett syntetiskt morfinbaserat medel mot smärta, uppger polisen.

De fyra dödsfallen har alla inträffat inom en tvåveckorsperiod och polisen varnar för att plåstren på okänt sätt blivit tillgängligt bland missbrukare i området.

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död.

– Utredningen har just satts igång, vi vet väldigt lite än så länge. De här personerna har kommit över nya plåster som de antingen rökt eller ätit, säger Mikael Törnblom, förundersökningsledare vid Haningepolisen, till Dagens Nyheter.

En man och kvinna födda 1988 och 1989 hittades 28 maj döda i Ösmo, norr om Nynäshamn. En dryg vecka senare påträffade en man, född 1993, död i Nynäshamn och 13 juni hittades ännu en man, född 1987, död i staden. Enligt polisuppgifter till DN hade alla använt fentanylplåster.

Fentanyl är en mycket potent syntetisk opioid och används inom sjukvården för att dämpa smärta, exempelvis för cancerpatienter. Men det förekommer att plåstren kommer på avvägar, liknande fall inträffade i Halland för fyra år sedan då fem personer avled.

Dödsfall med fentanyl har ökat i Sverige. Ifjol konstaterades 66 avlidna personer med det narkotikaklassade ämnet i kroppen av rättsläkare (2012-2013 vardera 44 dödsfall), enligt kommande rapport utifrån Toxregistret om narkotikadödlighet, erfar Drugnews.

Text: Sven Liljesson, Drugnews
Artikelursprung (används med tillstånd): Drugnews
Ursprungspublicering: 2015-06-17, uppdaterad 2015-06-18