Knarkbeslag påverkar gängbråk

DSC_0203-2
Foto: Jens Gröndahl

[Drugnews] Göteborgspolisen gjorde nyligen sitt största beslag hittills av marijuana, över 75 kilo hittades på Hisingen. En man har häktats i utredningen. Beslaget har tillfälligt minskat tillgång på cannabis i Göteborgsområdet.

En 28-årig man med koppling till kriminella nätverket Backa-gänget har häktats efter rekordbeslaget som gjordes för drygt två veckor sedan, rapporterar Göteborgs Posten.

Efter en längre tids spaning mot några personer från området, så stoppade polisen en bil och fann 30 kilo marijuana. En husrannsakan i en industrilokal mannen tidigare besökt ledde till att ytterligare marijuana hittades. Totalt över 75 kilo cannabis, exakt mängd vill inte polisen än uppge. Polisen anhöll även en släkting till 28-åringen, men denne har släppts. Polisen söker fler inblandade.

Rekordbeslaget – värt kanske nio miljoner kronor i gatuled – har gjort det svårare att få tag i marijuana i Göteborgsområdet, enligt polisen. En chef på Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i staden säger till TT att det kortsiktigt kan leda till ökade spänningar mellan olika gäng och att ”våldet eldas på”, även om tillslagen måste göras ändå.

Senaste årens växande bråk i Göteborgsområdet mellan unga gängmedlemmar om narkotikamarknader, skulder och personliga tvister med skjutningar, dödsfall och skador har upprört hela landet.

Men att det stora cannabisbeslaget denna gång skulle öka risken för mer gängkonflikter i Göteborgsområdet vill polisen tona ner.
– Väldigt få av nätverken är helt isolerade. De högprofilerade killarna i gängen har kontakter ‘på tvären’ – till Biskopsgården, Tynnered och till nätverken i Nordost, kommissarie Dan Windt vid polisen i Storgöteborg till GP.

Han tror inte minskad tillgång på marijuana blir bestående i området.
– Vi fortsätter att slå mot de större handlarna men också mot de tusentals användarna. Det är vanliga barn till vanliga föräldrar, runt om i Göteborg, som köper marijuanan, säger Dan Windt.

Text: Sven Liljesson, Drugnews
Artikelursprung (används med tillstånd): Drugnews
Ursprungspublicering: 2015-06-08