KRIS Uppland

KRIS har startat upp igen i Uppsala. Nya takter. Nya tag. Denna gång med nya personer och nytt namn. KRIS Uppland.

Det är dags med en ny förening i Sverige fjärde största stad, Uppsala. Tidigare fanns både KRIS och Unga KRIS i staden. Båda blev nedlagda för några år sedan. För att visa på nystart så heter föreningen denna gång KRIS Uppland. Namnbytet är även för att tydligt visa att upptagningsområdet är större än bara Uppsala.

KRIS Uppland har redan startat igång sin verksamhet. Lokalen är ännu inte hittad. Diskussioner pågår med kommunen. Ali Reunanen är tills vidare ordförande och Johan Enander är verksamhetsansvarig.

– Vi är redan ett tiotal medlemmar, säger Johan Enander stolt.

Vad säger kommunen?

– De är jätteglada. Det är så skönt. Både Magnus och Håkan känner mycket politiker. De har känt att kommunen vill ha denna brygga ut till samhället, ut till företagarna, och det är ju verkligen vi. Vi kan hjälpa till att placera folk och ta hand om dem på ett bra sätt. Från att ha varit en lite frågande inställning så har det blivit väldigt positivt, säger Johan.

Hur kom ni fram till idén att öppna KRIS Uppland?

– Jag satt på Hattens behandlingshem. Jag var intresserad och kände till KRIS. Det var genom KRIS-folk på Hatten som jag fick kontakt med Ali och Christer. Jag är från Uppsala och känner mycket folk i Uppsala. Företagare, restauranger. Jag kände att jag kunde vara till hjälp att placera ut folk. Då fanns det ju inget KRIS i Uppsala. Så det vore jättekul att hålla på med
det här.

Vad har du för bakgrund?

– Jag har en ganska stor kriminell bakgrund. Sen 2001 har jag slutat med det kriminella. Men det här med droger var ju lite svårare. Det slutade med att jag kom in på behandlingshem under förra året. Nu håller jag bara på med KRIS.

Vi önskar Johan, Kim, Ali och alla andra KRIS:are i Uppsala och Uppland stort lycka till! Vägen UT kommer att återkomma med ett öppningsreportage och en längre intervju när lokalen  är klar.

 

Text och foto: Jens Gröndahl