KRIS Paint Shop

KRIS Göteborg öppnade nyligen Göteborgs bästa motorcykellackerare, KPS KRIS Paint Shop. Vägen UT åkte såklart dit och tog tempen på det intressanta och roliga projektet.

Det doftar av sprayfärg och maskiner när man kliver in i den trevliga lilla verkstadslokalen på Marieholmsgatan 50 i Gamlestaden. Den är nyöppnad men affärerna rullar redan och en glänsande skylt hänger stolt utanför. KRIS Paint Shop är Göteborgs enda renodlade motorcykellackerare.

– En av KRIS viktigaste uppgifter är ju att förverkliga människors olika drömmar, säger Martin Johansson, ordförande i KRIS Göteborg, och tittar stolt på Gabriel Rydberg, initiativtagare till KRIS Paint Shop, när han står där och putsar på en tank. Gabriel Rydberg är än så länge den enda som jobbar på lackeringsverkstaden De har en till person på gång. En gammal lackerare som snart muckar. Affärerna är redan i full gång. De tog över en redan färdig affärsrörelse och tänker förfina den. Befintlig kundstock ingick i köpet.

Det hela började med att Gabriel – som är lackerare i grunden – surfade på Blocket. Av en slump så hittade han en lackeringsverkstad som var till salu. Gabriel gick med förslaget till Martin som sa kör – det ena ledde till andra – de fick en bra pris på verksamheten och ett förmånligt lån av Almi. Efter några månader från att först ha sett annonsen så tog de över rörelsen. En dröm för Gabriel som gick i uppfyllelse.

– Den här verkstan var så himla mysig när jag kom in här. Jag kände med en gång, jag vill ha den, säger Gabriel med ett stort leende.

– Vi kommer ju att kunna utveckla det här med tiden. Det kanske kommer in någon konstnär som vill lära sig airbrush och så. Det finns så driftiga och kreativa människor, trots att man knarkat och suttit på kåken. Det är en av mina drivkrafter, säger Martin. Det är inte bara de här bitarna i Gabriels liv som fallit på plats på sistone. Han är nykter och har fått bra kontakt med sin dotter igen.

– Jag är 34 år och är uppväxt ute på Öckerö under mina första elva år. Sen flyttade vi upp till Kungälv. Där bodde jag från att jag var 11 till 16 år. Man kan säga att min uppväxt var ganska normal. Till hälften kan man säga, hos farsan var det normalt. Det är där jag är uppväxt. Min mamma missbrukade. Hon tog livet av sig när jag var 14, berättar Gabriel.

– När mamma gjorde det så bestämde jag mig för att jag skiter i de vuxna. Jag blev en rännstensunge. Det var mina vänner som var min familj. Det var de som betydde något. Till en början gick det ganska bra. Vi höll oss faktiskt drogfria. Ungdomarna som hängde i nere centrum i Kungälv började röka brass och så ganska tidigt. Men inte vi. Men så småningom började vi ju umgås med de där nerifrån. Då började man ju äta ecstasy och sånt. Det blev ett helgknarkande fram till att jag var 22. Då gjorde min tjej slut med mig, min dotters mamma. Min värld rasade samman.2015-05-28_MC Lackering _DSC_0094

– Jag började knarka som en jävla idiot. Jag tänkte att jag ska knarka ner mig så mycket så att hon tar tillbaka mig. Det resulterade i att jag började hamna på tillfälliga boenden, behandlingshem, någon kort vända på kåken och jag fastnade någonstans i det.

Hur vände det?

– Första gången var när jag var 29-30. Då bestämd jag mig. Jag hittade NA och senare hittade jag KRIS via NA. Men jag klarade inte av det. Fick ett återfall på något år. Kände bara skuld och skam. Så jag kontaktade Martin helt enkelt. Det var 2013. Spiknykter sen dess.

Hur är relationen med din dotter?

– Henne hade jag inte träffat på sju år. Jag är glad att mitt ex har varit så hård så att jag inte fick kontakt med min dotter tidigare. Allting bara klaffade, min dotter valde att lita på mig nu. Jag skrev till henne att jag är sex månader nykter, och att jag hör av mig när jag har ett år. Då ringde hon mig. Sen dess har jag haft Emilia varannan helg. Hon är 13 år nu.

Härligt. Hur länge har du varit lackerare?

– Jag började med lackering år 2001 som lärling på en lackering här i Göteborg. Sen har jag jobbat på massor av olika lackerare. Det var som billackerare då. Lackering är världens roligaste när det funkar, jag hatar det när det inte funkar. (skratt)

Vad önskar du mest av allt just nu?

– Familj. Ha en familj hemma, ha rutiner. Det har alltid varit min önskan.

Då önskar jag stort lycka till med allt!

– Tack!

KRIS Paint Shop vill passa på att tacka sina sponsorer. Festool har sponsrat med slipmaskin och dammsugare. Standox har sponsrat med mycket material.

 

Text och foto: Jens Gröndahl