Allt färre sätts i fängelse

11100943836_d7792c8df3_k

Ifjol placerades rekordfå nyintagna personer i svenska fängelser – lägsta faktiskt i modern tid, enligt Kriminalvårdens statistik. En anledning är kortare strafftider, särskilt för narkotikabrott.

Sedan 1989 har antalet nyintagna fångar minskat med 42 procent – från då över 15 000 personer till ifjol 8 943 nyintagna. En genomsnittlig dag ifjol fanns det drygt 4 300 personer på svenska kriminalvårdsanstalter.

Minskningen av antalet nyintagna fångar märks framförallt när det gäller rattfylleri och våldsbrott. Men även en utveckling med kortare strafftider, särskilt för narkotikabrott – och särskilt efter en HD-dom 2011.

– En stor förklaring till minskningen och de kortare strafftiderna är den förändrade praxisen från Högsta domstolen, som handlar om att samtliga omständigheter i det enskilda fallet ska beaktas vid dömande och påföljdsval i narkotikamål, säger Johanna Hallin, chef för Kriminalvårdens statistiksektion i ett pressmeddelande.

Narkotikabrott och narkotikasmuggling var ändå det vanligast huvudbrott för nyintagna personer i 2014, och det har så varit länge även om de minskat något senare år (till nära 2 100 nyintagna år 2013).

Även inom frivården har antalet nya klienter minskat. Ifjol var de drygt 6 400, vilket är det lägsta antalet sedan 2001.

• Rapporten KOS 2014 – Kriminalvård och statistik (pdf-fil, 90 sidor).

Text: Sven Liljesson, Drugnews
Artikelursprung (används med tillstånd): Drugnews
Ursprungspublicering: 2015-05-26

Foto: Jens Gröndahl, KRIS Vägen UT