RIKS KRIS på turné

Mars månad bjöd på två nya intressanta resor och besök för förbundsordförande Christer Karlsson och vice förbundsordförande Ali Reunanen. Den första resan bar av till KRIS i Finland för att hjälpa till med att styra upp lite brister och avvikelser från våra förbundsstadgar. Den andra resan gick till invigningen av nya KRISBo Gård i Helsingborg. Det blev en månad full av nya intryck, förändringar och framsteg.

 

IMG_2783

FINLAND

Det började med att Christer och Ali fick flera oroväckande samtal från Timo Valkama, verksamhetsansvarig på RIKSKRIS Finland, om att allt inte stod rätt till i organisationen och uppbyggnaden av KRIS Finland. Den verkade skilja sig alltför mycket från organisationen i Sverige. Det var enligt Timo många högutbildade ”vanliga” människor – akademiker och experter – som både arbetade inom KRIS och satt i styrelserna. Svenska RIKSKRIS tog ett beslut att det vore bra att åka över och se hur det fungerar och om något strider mot våra stadgar och värdegrunder. Christer och Ali packade sina väskor för att bege sig av mot grannlandet i öst, de tusen sjöarnas land. Den 6 mars klev Christer och Ali ombord på färjan Silja Serenad som skulle ta dem till Helsingfors.

– Vi visste ju inte så mycket om hur situationen såg ut utöver den informationen vi fått från samtalen med Timo. Men vi förstod oron som Timo förmedlat över KRIS framtid i Finland, vilket gjorde oss bekymrade. Vi kunde inte göra så mycket innan vi träffade folket från Finland, så det var bara att ta det lugnt under färjan över. Vi gick tidigt och la oss. Det var bra för vi hade några riktigt krävande dagar framför oss, berättar Ali.

Christer och Ali kom fram till Helsingfors efter en god natts sömn på färjan. Det hade hunnit bli lördag och första dagen spenderades tillsammans med Timo och två andra personer, Hannele Valkama, ordförande RIKS KRIS Finland, och Päivi Peltola, verksamhetsansvarig KRIS Tammerfors.

– Vi ville under lugna förhållanden få en bild om vad det handlade om. Vad det var som var fel och hur vi kunde hjälpa till, berättar Ali.

Sällskapet åt middag tillsammans och de började prata om vad finländarna upplevde som problem i KRIS Finland. Det problemet som finländarna tyckte överskuggade allt annat är att det har kommit in för många ”vanliga” människor i KRIS Finland. Med ”vanliga” menas personer som saknar historik med missbruk eller kriminalitet. Det visade sig att nästan alla som sitter i styrelserna i Finland saknar denna bakgrund.

IMG_2816

Dagen efter var det dags att träffa alla representanter från de lokala avdelningarna. Det blev ungefär 20 deltagande. Alla satte sig i en ring och Timo hälsade sina två svenska besökare välkomna. Ali fick ordet och började med en presentationsrunda följt av att alla fick uttrycka sina frågor och funderingar inför denna dag.

– När presentationerna och frågorna var klara så började vi direkt lyfta de frågor som vi ansåg vara viktiga. Den viktigaste frågan för oss var ju att det inte fanns några KRIS:are i de lokala styrelserna och bara en enda som hade historia av missbruk och kriminalitet i RIKSKRIS Finland. Vi pratade mycket om hur viktigt det är att det finns KRIS:are i styrelserna och lär sig att leda föreningen, berättar Ali.

Finländarna förklarade att det inte var möjligt att sitta i styrelsen samtidigt som du var anställd på föreningen. Det var inte riktigt verkligheten.

– De hade ungefär samma regler som i Sverige, men trots detta visade det sig att flesta som satt i styrelserna ändå hade anställningar inom KRIS-föreningarna, berättar Ali vidare.

IMG_2790

Med egna ansiktsuttryck som Ali liknar vid fågelholkar bröt Christer och han mötet för att ta lunchpaus. Under lunchen passade de på prata lite annat med Timo och Hannele. De ställde Hannele frågan om hon, som är ordförande i RIKSKRIS Finland, var helt drogfri och nykter. Hannele svarade att hon var helt drogfri men drack alkohol. Det förvånade både Christer och Ali mycket.

– Vi förklarade att det inte ju går för sig, det går emot våra stadgar och allt som KRIS står för, berättar Ali.

Efter lunchen fortsatte mötet och Ali ville ta reda på om de andra ”vanliga” personerna på mötet som är verksamma inom KRIS dricker alkohol eller använder andra substanser som inte är förenligt med vad KRIS står för. Det visade sig att ingen där levde ett helt nyktert liv. Samtliga drack alkohol.

Mötet fortsatte med en delningsrunda där alla fick dela med om hur allt kändes. Ali påtalade hur otroligt viktigt det var med drogfrihet, inkluderat alkohol. Han tydliggjorde att det inte går att sitta i någon styrelse eller vara anställd inom KRIS om man dricker alkohol. Christer följde upp med att om inte KRIS Finland följer de stadgar som finns så blir de tvungna att ta ner skyltarna. Då finns inte längre KRIS i Finland. Budskapet var hårt men det gick hem.

Mötet gick nu mot sitt slut med god stämning bland de finska KRIS:arna som förstod att de måste kliva in i allvaret och följa våra deviser och stadgar. Eftersom våra stadgar säger att man inte kan sitta i den förenings styrelse man själv är medlem i, så finns möjligheten att sitta i styrelsen för en annan KRIS-förening än sin egna. På så sätt kan man få in fler KRIS:are med kriminellt- och missbruksförflutet i styrelserna och både ha förtroendeuppdrag och arbete inom KRIS Finland.

Det togs beslut om att det skall till en stor förändring inom KRIS Finlands uppbyggnad och organisation. Det ska in KRIS-medlemmar i samtliga styrelser och alla anställda inom KRIS måste leva efter våra deviser om hederlighet och drogfrihet. Det fanns en önskan om att Ali skulle vara med och hjälpa till i deras arbete och komma över till Finland om någon månad och stötta dem operativt.

IMG_2770

Nu var alla så trötta efter en lång dag att alla kände att det behövde lite sinnesro. Mötet avslutades med att alla ställde sig upp, höll om varandra och bad sinnesrobönen tillsammans. Det uppskattades mycket av alla.

– Christer och jag tog en stund tillsammans efter mötet och snackade igenom vad som hänt under dagen. Vi kom fram till att vi inte kunde ha gjort på något annat sätt. Vi satte gränserna för vad som är okej och vi gav dem möjlighet att kunna arbeta vidare på KRIS. Vi fick även KRIS-medlemmarna att kliva fram och tydligt visa att de vill vara med att ta ansvar för KRIS framtid, berättar Ali.

De två sista dagarna i Finland, måndag och tisdag, skulle bli dagar i utbildningens och KRIS Basic:s tecken. KRIS Basic är studiematerialet som beskriver KRIS grunder. Vad, hur och varför KRIS finns. Där står det om deviser, stadgar, avdelningar, regioner och riks.

Christer och Ali började måndagen med frukost, dagens viktigaste mål, för att sedan bege sig till en lokal där de skulle hålla utbildning i KRIS Basic för ungefär 15 deltagare. En tolk hade översatt studiematerialet till finska vilket gjorde allt mycket smidigt. Timo läste en dagens text och gruppen gjorde en delningsrunda vilket var mycket uppskattat och inte något finländarna var vana att göra. Någon frågade till och med lite försiktigt om det var okej att de gjorde på detta vis i sin egen förening. Christer och Ali svarade såklart att det var självklart att de fick göra det. I Sverige är det ju obligatoriskt med morgonmöten och att göra delningsrunda. Det är mycket viktigt för att få en bra start på dagen och även för att kunna kolla av hur alla mår. Kanske kan det vara någon som behöver lite extra uppmärksamhet just då. Det kan vara precis det som behövs för att inte någon ska gå iväg och få återfall under dagen.

Utbildningen fortsatte med KRIS Basic. Finländarna fick möjligheten att berätta deras syn på KRIS och om skillnaden hur det är i Finland gentemot Sverige. Christer och Ali gick igenom alla verksamheter som KRIS har. Det blev mycket diskussioner om hur både lika och olika vi är mellan våra länder. Det märktes att det fanns ett stort behov av våra olika arbetsverktyg såsom KRIS Basic och Bättre Framtid i Finland. Det är viktigt att ha fasta principer och traditioner att luta sig emot.

IMG_2771

Den andra utbildningsdagen började smidigt med en dagens text och delningsrunda. Det kändes nu både lättare och naturligare för finländarna att ha detta än under dagen innan. En bra daglig rutin som de förhoppningsvis kommer att ta med sig hem till sina finska föreningar. Gårdagens utbildning var det tunga passet bestående av KRIS värdegrunder, deviserna hederlighet, drogfrihet, kamratskap och solidaritet. Christer och Ali fortsatte den andra utbildningsdagen med att gå igenom materialet från dagen innan och deltagarna fick ställa frågor. Det mesta kändes mycket naturligt och konstruktivt. När de var klara med KRIS Basic så bad Christer att Ali skulle gå igenom hur en KRIS-förening är uppbyggd. Vilka olika delar som finns och hur de fungerar. Det uppskattades mycket och det knäpptes många bilder av whiteboardtavlan där Ali skrev sina förklarande ord och beskrivningar.

Denna dag, den sista i Finland för våra svenskar, avslutades med en känslorunda och en sinnesrobön tillsammans. Det märktes att alla hade en mycket bra känsla i kroppen efteråt. Direkt efter att Christer och Ali lämnade gruppen sammankallade Timo allesammans till ett första möte där KRIS Finland skulle börja sin förändringsresa.

– Vi önskar KRIS Finland massor med lycka till! Jag vill avsluta med att säga tack för några mycket givande dagar. Många kramar från Christer och mig, avslutar Ali.

HELSINGBORG

Christer och Ali kom hem från Finland tidigt på morgonen den 11 mars och hann bara lämna av lite smutstvätt innan det var dags att bege sig ut på nya äventyr. Mot sydligare breddgrader. De hoppade in i bilen och satte kurs mot Skåne och invigningen av Helsingborgs nya KRISBo Gård.

2015-03-12_KRISBo_Gård_Invigning__MG_1094

Väl framme i Helsingborg, efter en snabb incheckning på hotellet, begav sig radarparet iväg till KRIS-föreningen i staden. Där rådde det en härlig KRIS-anda och det var full rulle med förberedelserna inför invigningen. Efter några timmar var det dags att åka hem till hotellet och sova. Christer och Ali hade haft en lång resa och var väl förtjänta av en god natts sömn inför morgondagen som skulle bjuda på möte med RIKSKRIS angående medlemsregistret och inte minst invigningen av KRISBo Gård.

2015-03-12_KRISBo_Gård_Invigning__MG_1201Det nya KRISBo Gård är beläget på en jättefin gård strax utanför Helsingborg. Där har KRIS:are under en lång tid slitit hårt, med både hjärta och själ, för att få allting perfekt och redo för invigningen. Det har gett resultat. Gården har blivit jättetrevlig med fina boendedelar och gemensamhetsutrymmen.

Invigningen gick jättebra och stämningen var på topp. Ett hundratal personer var på plats. Det var KRIS:are från många olika föreningar runt om i landet. På gästlistan stod även representanter från olika organisationer, företag och myndigheter.

– Jag stod på gården och kände massor av stolthet över arbetet som de gjort och KRIS-andan som spirade, berättar Ali och tillägger att han verkligen hoppas att myndigheterna kommer att förstå vilket bra ställe KRISBo är och att de kommer att placera sina klienter dit.

2015-03-12_KRISBo_Gård_Invigning__MG_1024

P-G Johansson, ordförande och verksamhetsansvarig KRIS Helsingborg, klev upp på den provisoriska scenen tillsammans med Christoffer ”Poffe” Svensson, sekreterare samt boende- och föreläsningsansvarig KRIS Helsingborg, och startade invigningsceremonin. De inledde med att berätta lite om arbetet och vägen fram till där de nu stod idag – redo att inviga och öppna Helsingborgs nya KRISBo Gård. Därefter bjöd de upp Christer och politikerna Maria Ward (S) och Ann-Christine Borgman (MP) för att tala. Maria Ward var förra mandatperioden vice ordförande för socialnämnden i Helsingborgs stad. Ann-Christine Borgman är nuvarande ordförande för socialnämnden.

– Det var trevligt att höra politikerna lovorda KRIS och det arbete vi alla gör. När jag gick runt bland besökarna så hördes bara positiva kommentarer och reflektioner. Alla deltagarna visade verkligen vad våra deviser handlar om. Hederlighet, drogfrihet, kamratskap och solidaritet genomsyrade hela tillställningen, berättar Ali.

– Massor av tack för ett trevligt arrangemang och lycka till med boendeverksamheten, önskar både Christer och Ali. Självklart med hela KRIS i ryggen.

Text: Jens Gröndahl

Foto: Ali Reunanen, Finland. Joakim Berndes, Helsingborg.