KRIS Hundhjälp Göteborg

I Göteborg har Susanne Hoffre dragit igång KRIS Hundhjälp. Ett projekt som går ut på att hjälpa de som har ekonomiska svårigheter att ändå kunna ta väl hand om sina älskade hundar. Behovet bland hundägarna är stort men så är också viljan att hjälpa.

2014-09-25_Göteborg__MG_6141 (Konflikt med Unicode-kodning)
Foto: Joakim Berndes

Susanne har jobbat i KRIS Göteborg i snart fyra år, hon är ekonomiansvarig och löneadministratör, dessutom hjälper hon till med administrativt med kvinnoboendet Kraftkällan.

Djur har alltid legat henne varmt om hjärtat, dock har hon ingen egen hund men däremot fyra katter. Så varför komma på en idé om att hjälpa hundägare?

Susanne berättar att allt började med att hon satt och läste en veckotidning och såg ett reportage om en tjej som hette Sandi bor i Stockholm och har startat Scalas Hundhjälp. I artikeln berättade hon om sitt liv som hemlös kvinna och missbrukare och hur hennes hund varit hennes trygghet. Susanne blev så berörd när hon läste om hennes resa och kunde inte sluta tänka på henne. Så hon mailade Sandi och frågade om hon kunde träffas. Hon kom ner till Göteborg och då hade Susanne redan hunnit prata med föreningen om idén till projektet KRIS Hundhjälp.

Scalas Hundhjälp hade ingen som kunde dela ut hundmat i Göteborg så det var bra att Susanne ville dra igång ett projekt, dock blev namnet KRIS Hundhjälp. Hon berättar att det även är bra för KRIS varumärke, att föreningen sprider ut sig med större och bredare verksamhet.

KRIS Hundhjälp samarbetar med Bosses Hundhjälp som också finns i Göteborg, Bosses verksamhet samlar in pengar till utslagna människor så de kan gå till veterinären med sina hundar. KRIS Hundhjälp får hundmat av både Bosse och Scalas Hundhjälp som i sin tur får hundmat sponsrad från Animale.

-Jag får även åka och hämta mat från Arken Zoo här i Sidsjön, berättar Susanne. De brukar ringa ett par gånger i veckan och då får jag hämta överbliven mat eller sånt som stått i skylten. De tycker detta med hundhjälpen är toppen.

Alla som inte har ett fast jobb kan komma till Susanne och hämta mat till sina hundar och hon får även viss kattmat. De som kommer och hämtar mat är utslagna personer, de som går på socialbidrag, många är KRIS medlemmar och även före detta KRIS:are.

Susanne upplever att det finns ett stort behov av hjälp. Hon berättar att den Facebooksida hon skapat redan har 160 medlemmar. Förutom maten till djuren så efterfrågas koppel, täcken, halsband och liggunderlag och ibland efterlyser Susanne vad som efterfrågas på Hundhjälpens facebooksida.

-För ett tag sedan fick jag ett brev av en kvinna i norrland som hade sett min förfrågan på facebook, hon hade suttit och virkat ett täcke som hon satt fleecefoder i, så fantastiskt fint gjort, säger Susanne och ler vid minnet. Jag blir nästan rörd när jag tänker på det.

Scalas Hundhjälp finns från norr till söder med olika representanter. Susanne berättar att representanterna ofta ringer varandra och hjälps åt. Om någon tjej som Susanne haft kontakt med hamnat på exempelvis ett familjehem i Skåne ringer hon Skånes representant och knyter en kontakt till den tjejen.

-Jag gjorde en hemleverans till en kvinna förra veckan, säger Susanne. Den kvinnan kramade om mig och sa att hon inte visste att det fanns sådana goda människor på jorden. Samtidigt som jag hjälper henne, fortsätter Susanne, så mår jag jättebra själv. I början gick det väldigt trögt och jag tänkte att det kommer inte att fungera, men det har rullat på, säger hon och ler. Jag har såklart visioner och i framtiden hoppas jag att man kan utöka projektet och kanske skaffa ett hus någonstans och starta ett hunddagis. Folk som åker in kortare tid på fängelse ska kunna lämna sina hundar där, det finns ju inte så många alternativ för just det klientelet. Men det är en vision som ligger långt fram och jag börjar såhär i liten skala.