Anders Eriksson

Anders Eriksson växte upp i förorten, på västra sidan om Stockholm. Hans liv präglades tidigt av missbruk och stökigheter. Idag har han precis blivit förbundsordförande i Unga KRIS och jobbar med att hjälpa unga människor till sundare liv. Vägen ut passar på att känna honom på pulsen under en långfrukost i ett somrigt Stockholm.

Anders Eriksson växte upp i förorten, på västra sidan om Stockholm. Hans liv präglades tidigt av missbruk och stökigheter. Idag har han precis blivit förbundsordförande i Unga KRIS och jobbar med att hjälpa unga människor till sundare liv. Vägen ut passar på att känna honom på pulsen under en långfrukost i ett somrigt Stockholm.

Trasslig bakgrund

Anders är uppvuxen i Hässelby-Vällingby med pappa mamma och tvillingsyster. Mamman var alkoholist och narkoman och under de första åren Anders levde eskalerade hennes drickande och hon började knarka mer och mer.

-Jag har svårt att se tillbaka på den här tiden, säger Anders. Allt flyter ihop liksom. Men jag vet att fram tills jag var tolv år var en väldigt stökig period.

Det var en jobbig period för hela familjen och särskilt när mamman var borta i långa perioder. Idag har Anders blivit mer medveten om hur hemskt det faktiskt var och hur ont det gjorde i den lilla killen han var då. Känslor han inte kunnat greppa innan han jobbat med sorgbearbetning och andra program. Han pratar om vilken befrielse det är att kunna bryta mönstret, att familjesjukdomen och allt det som kommer med den slutar här, med honom.

Men det var flera i hans ålder som upplevde samma stötar tidigt i livet och växte upp i dysfunktionella familjer, så Anders normaliserade hela sin livssituation.

Han trassliga tonår eskalerade i ett missbruk av både alkohol, droger och tabletter och kriminaliteten kom som ett brev på posten. När han var 22 år hade han suttit häktad i två månader och bad för första gången i sitt liv om hjälp. Det gjorde att han blev dömd till kontraktsvård på behandlingshemmet Hatten i Älvsjö, som visade sig vara helt rätt ställe för honom. Där var Anders i nästan ett helt år och fick gott om tid att reda ut alla känslomässiga knutar som fått honom att må så dåligt och göra dåliga val under så lång tid.

På behandlingshemmet träffade han Jimmy, en kille som varit med och startat Unga KRIS Norrköping för ett antal år sedan. I december 2011 bildade Jimmy, Anders och tre andra killar unga KRIS Stockholm.

-Jag hade ingen aning om vad KRIS egentligen var till en början utan jag hängde mest med, säger Anders och skrattar. Jag har aldrig haft en plan med någonting i mitt liv utan jag har bara gjort. Aldrig reflekterat utan bara kört på, utan att bry mig om vilka jag sårat längs vägen. Det var först när jag kom till behandlingshemmet som jag fick göra en grundlig städning av mitt känsloliv. Men så var jag ju där nästan ett år också, avslutar han.

Idag har han tre års nykterhet och är ordförande i föreningen. I våras blev han dessutom vald som förbundsordförande, ett uppdrag som han fått ett år framåt.

Anders berättar att förtroendeuppdraget som förbundsordförande till en början skrämde honom men att han växer i rollen mer för varje dag.

-Jag börjar känna mig mer bekväm med tanken på att jag har axlat den rollen jag gjort. Jag känner att Almedalen kommer att vara ett eldprov för mig, för den veckan är jag totalt uppbokad med möten där jag ska träffa ministrar, konsulter, hålla föredrag och göra intervjuer.

Politik har annars alltid varit en källa till ilska hos honom. Han har gjort jätte mycket musik och alltid varit arg på samhället och alla som sitter på höga poster. Alltid velat att de ska ändras och inte förstått att det var han själv som behövde göra en förändring.

-Det är inte förrän nu jag förstår vad man faktiskt kan göra, hur mycket man kan påverka om man organiserar sig, säger han med eftertryck.

2014-07-03_Almedalen_Dag_6_Torsdag__G9A7006Sysslar med musik igen

Musiken har alltid legat Anders nära hjärtat. Han berättar om när han och barndomsvännen spelade in låtar på kassettband och väsnades på kastruller. Intresset tog dem vidare till olika hemmastudios, något det fanns gott om i Vällingby och Hässelby där de växte upp. Intresset för just rapmusik var enormt stort där. Anders berättar att han sumpat flera chanser för att han knarkade för mycket.

Nuförtiden har han väckt liv i sitt musikintresse igen men idag är det på ett helt annat sätt. En EP är under arbete just nu och han har blivit signad hos ett distributionsbolag. Han har en förhoppning om att komma ut och spela live framöver.

-Jag är så glad att det funkar fortfarande, eller förresten- musiken är bättre nu än då. Jag trodde länge att det inte gick att skapa bra musik om jag inte druckit eller var påtänd. Nu när jag är ren och har börjat att SE för första gången, upplever jag allt så starkt. För första gången UPPLEVER jag årstidernas skiftningar i naturen!

-Vet du, jag hittade inte ens i stan förut, säger han och skrattar till. Jag har sett mina fötter och gatan jag gått på. Jag har verkligen varit i min egen bubbla. Jag är så tacksam för min pånyttfödelse.

När Anders kapitulerade och bytte livsstil totalt påverkades så klart andra runtom honom. Han berättar att han är förvånad över hur mycket de andras liv också förändrades. Hela hans familj och den tjej han lever med har påverkats positivt på många plan.

-Även min mamma, som idag trasslar ut sitt medberoende och skräp hon burit under sin uppväxt som påverkat hennes liv i högsta grad, säger han.

Att han nu jobbar som förbundsordförande i Unga KRIS är något som gör framförallt hans mamma oerhört stolt.

-Det finns ingen som är så glad över hur mitt liv ser ut idag, som min mamma är, säger han och skrattar.

Unga KRIS

Hos Unga KRIS pratar man mycket hur man ska fånga upp ungdomarna och få dem att förändra livet.

-Att använda sig av kultur och fritid och fånga upp tidigare intressen som man kanske tappat längs vägen tror vi stenhårt på, säger Anders. Musik är som sagt något som ligger mig själv väldigt varmt om hjärtat och sedan har vi flera idéer om hur vi kan använda oss av fotboll. Vi har en idé om att göra en intern fotbollsturnering med alla Unga KRIS föreningarna. Som en form av tillitsläger och den skall hållas någonstans mitt i Sverige. Man kan också ha fler andra grenar under det lägret- till exempel grund träning i till exempel thaibox. Samtidigt köra utbildningar men det viktigaste är att alla i hela landet kan få chans att träffas. Jag hoppas att det kan bli ett återkommande evenemang, säger han.

Anders berättar att han gärna ser en musikstudio för de i Unga KRIS 08 på sikt. Just nu är man i startgroparna för ett musikprojekt med KRIS i Finland.

-Ett pilotprojekt, säger han och ler. Vi ska göra en fet låt tillsammans, de kommer hit till Sverige och spelar in sin del av låten och vi åker över till Finland. Problemet för mig nu är att det finns så otroligt många som är grymma på musik i våra föreningar, så jag vet inte vilka som ska få åka. Vi ska vara i Unga KRIS Linköpings musikstudio en helg och kommer att filma allting och filmar när vi åker över till Finland också. Då blir det både en musikvideo och en regelrätt låt!

Tankar om framtiden

Anders upplever ofta att människor han möter hänger upp sig på ordet Kriminell, i Kriminellas revansch i samhället. Något han blir bekymrad över, eftersom det inte är något krav överhuvudtaget att man ska ha begått brott eller provat droger för att gå med i Unga KRIS.

-Jag trodde inte att jag själv var tillräckligt kriminell för att tillhöra denna organisation, och idag är jag förbundsordförande i den, säger han.

Han tror att ordet kriminell är ett väldigt laddat ord för många och att det ibland kan begränsa snarare än hjälpa.

-Jag vet att många ungdomar tror att man måste vara involverad i den kriminella världen för att kunna söka sig till Unga KRIS, andra vill inte söka sig till oss av rädsla för att få en kriminell stämpel. Då har det blivit fel, när vi missar många unga människor som kanske är i behov av vårt stöd och kunskap. Det var därför Unga KRIS startade från första början, vi jobbar förebyggande och alla är välkomna hos oss hur än man kan identifiera sig som ex-kriminell eller inte. Det handlar bara om kärlek och gemenskap hos oss, säger han och ler.

2014-07-04_Almedalen_Dag_7_Fredag__MG_4342

Anders pratar vidare om förebilder, om vikten av att ha goda förebilder.

-En förebild behöver inte alltid vara en god förebild, säger han.  Det kan lika gärna vara någon gränslös person du ser upp till som påverkar dina val. Det kan lätt bli så, om du kanske saknar en pappa, har en storebror som är lite stökig eller något liknande.

Han pratar om hur viktiga de i Unga KRIS är, för att just vara goda förebilder för de som möter dem. De följer ofta med unga människor på möten med Socialtjänsten.

-Unga KRIS behövs verkligen, säger Anders. Jag ser mig nästan som en tolk. Jag vet inte hur många ungdomar jag följt med, som har ett stort myndighetsförakt, baserat på egna och ibland andras erfarenheter. Jag känner igen mig så väl i dessa ungdomar. Som inte kan prata för sig, har svårt att titta folk i ögonen, inte kan sitta stilla och har lätt att bli kränkta. En sådan person kan inte prata för sig själv under ett myndighetsmöte, därför är vi en sådan viktig brygga för att fånga upp ungdomarna. Jag tror att det behövs fler personer med större kunskap om beroende och det utanförskap det för med sig, säger han.

-När man sitter där och har blivit kallad till ett möte, då ska det börjas en utredning som tar tre månader. Tre månader! Vet du hur lång tid det är för en person som är mellan 14-20 år? Under den tiden har man både hunnit vara nära att dö ett par gånger, eller blivit häktad, säger Anders allvarligt.

Anders berättar om en gammal knarkkompis han brevväxlat med under tiden de båda satt inlåsta av olika orsaker. De träffades när de båda var ute i frihet men hans gamla kompis gillade inte KRIS och allt de jobbade för och de fortsatte åt varsitt håll i livet. För en tid sedan blev Anders dock uppringd av samma kille. Panikslagen, mordhotad och med enorma skulder satt han i en lägenhet och gömde sig för några som ville komma åt honom. Anders var hans enda länk till verkligheten och den enda person i världen han kunde lita på just då. Han blev snabbt hjälpt till ett skyddat boende och har lyckats få en nystart på livet.

2014-05-28_Anders_Eriksson__MG_1045

-Jag åkte dit direkt, säger Anders. Visade med hela kroppen hur bra jag mådde och att det finns en annan väg att gå.

Något Anders skulle vilja jobba med på sikt inom föreningarna är något för tjejerna. Han vill införa ett nationellt projekt där både killar och tjejer åker runt till de olika föreningarna i landet och informerar och pratar om olika situationer och gör övningar kring dem.

-Det är oftast mansdominerat i föreningarna, förutom här i Stockholm där vi har en särskild grupp för tjejerna, säger han. Det kan vara svårt för tjejer att komma in på ett bekvämt sätt. Om det är ett starkt grabbgäng som kanske haft mindre bra manliga förebilder tidigare så är det inte så lätt för en tjej att komma in och stå upp för sig.

Unga KRIS föreningen i Stockholm har haft ett samarbete med företagen Antenn och Proffice. De utbildades av några duktiga föreläsare på Antenn och blev coachade i föreläsningsteknik. Unga KRIS besöker en hel del skolor och genom att ge mer knivskarpa  föreläsningar kan man också nå fram till fler ungdomar.

-Jag och Johan som tog del av den här utbildningen vi fick av Antenn fick hjälp med allt från hur man bygger upp föreläsningen till det muntliga genomförandet. Och det blev så bra! Så nu känner vi att vi vill dela med oss av den kunskap vi fått till det andra föreningarna runtom i landet. Sammanställa allt till ett utbildningsmaterial som alla kan ta del av, avslutar han.

Frukosten är för längesedan uppäten, kaffet är urdrucket och Anders har åtskilliga missade samtal på sin mobil när vi skiljs åt. Anders skrattar och säger att han gärna pratar länge och mycket om sitt nyfunna liv.

-Idag mår jag så bra, säger han. När någon frågar mig idag hur jag mår- så vill jag fråga, hur lång tid har du? Jag har så mycket att berätta, allt jag upplever för första gången!

 

Foto: Joakim Berndes