ALMEDALEN 2014

Första veckan i juli varje år sjuder det av liv och rörelse i Visby.
Almedalsveckan går av stapeln och det vimlar av politiker, makthavare, myndigheter och andra som är med och påverkar vårt samhälle. Kort sagt ALLA är där. Såklart var KRIS & Unga KRIS på plats i år igen, denna gång var det hela åttioåtta stycken som deltog i årets roligaste vecka.

Första veckan i juli varje år sjuder det av liv och rörelse i Visby. Almedalsveckan går av stapeln och det vimlar av politiker, makthavare, myndigheter och andra som är med och påverkar vårt samhälle. Kort sagt ALLA är där. Såklart var KRIS & Unga KRIS på plats i år igen, denna gång var det hela åttioåtta stycken som deltog i årets roligaste vecka.

2014-06-30_Almedalen_Dag_3_Måndag__G9A4561

I vanlig ordning syntes KRIS:arna på gatorna. I år med ett tydligt budskap tryckt på allas tröjor, Stoppa Lexbase! Inget seminarium hölls kring detta men man kände inom organisationen att det var viktigt att visa sin ståndpunkt under denna vecka, som kommit att bli Sveriges största öppna politiska mötesplats.

Tröjorna och det tydliga budskapet uppmärksammades direkt. Redan första dagen blev Unga KRIS förbundsordförande Anders Eriksson intervjuad kring detta av P3 nyheter. Personer från Lexbase reagerade starkt på KRIS och Unga KRIS budskap och kommenterade detta i Dagens Media. Detta gjorde att många medier fick upp ögonen för kampanjen och många intervjuer gavs under veckan i syfte att berätta varför KRIS agerar mot att en sådan tjänst skall finnas. Christer Karlsson, KRIS och Unga KRIS, blev inbjudna av SVT Forum för att prata om Lexbase och att sona sitt brott, något som inte går när en tjänst som Lexbase är igång. Personer blev även intervjuad av Ung Press om Lexbase, och Kristoffer Johansson blev intervjuad av Emanuel Karlsten i P3 om farorna med Lexbase och hur det skadar människor. Christer Karlsson, Eva Jeppson och Kristoffer Johansson blev även intervjuade i WEBB-TV programmet Godmorgon Almedalen. Där pratade de om vad de gjorde i Almedalen, om kampanjen och Lexbase. Återigen ett år i Almedalen med mycket fokus på KRIS och vad de står för och vilka budskap de vill föra fram!

Vidare under veckan deltog KRIS och Unga KRIS som inbjudna gäster under olika seminarium, bland annat satt Kristoffer Johansson i panelen under Kriminalvårdens seminarium Dömd för alltid- livet efter straffet. Christer Karlsson deltog i en podcast- ”Veckans viktigaste intervju” som Akademikernas a-kassa och SACO spelade in, där han berättade om sitt tidigare kriminella liv och hur KRIS nu hjälper andra till hederliga och drogfria liv. Christer blev också inbjuden av RNS, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle att debattera kring frågan: Är fullständig drogfrihet nödvändigt när man som kriminell ska bli hederlig?

Många seminarium

Soberian är KRIS hemmaarena inne i Almedalen. Det är en mötesplats där alla nykterhetsförbunden håller till och även andra som arbetar för ett drogfritt samhälle. Där håller KRIS och Unga KRIS alla sina seminarium och många andra seminarium besöks såklart, då de tar upp ämnen som är så viktiga för KRIS. Totalt arrangerades sex seminarium under veckan:

Missbruksvård: vilka är de lyckligt lottade? Unga KRIS var först ut under Almedalens första dag, då de ordnade ett seminarium som handlade om missbruksvården i samarbete med SCAA Man utgick från en nyskriven bok, De lyckligt lottade och talade kring Minnesotamodellen, olika behandlingsmetoder och hur man kan få kommunerna att tänka om.  Medverkande var Bjarne Sellin, Författare SCAA, Anders Eriksson, Unga KRIS förbundsordförande och Sofia Modigh, eldsjäl.

Power- Vi bygger en Streetwise Academy för ungdomar i utanförskap Unga KRIS seminarium om deras projekt UNGA KRIS Power. Seminariet var välbesökt, bland annat fanns barnombudsmannen Fredrik Malmberg på plats. Medverkande var Kristoffer Johansson, nationell projektledare för Unga KRIS Power och Ove Svensson, Fil.Dr. i sociologi, Halmstads Högskola. Flera ungdomar från Unga KRIS deltog också i seminariet. Ove Svensson, väldigt hängiven både sitt arbete med projektet och Unga KRIS pratade kring socialt utanförskap och hinder och svårigheter för målgruppen ungdomar. Ungdomar som deltar i projektet delgav sina erfarenheter kring att komma in på arbetsmarknaden.

Från gärningsman till brottsplats Unga KRIS i samarbete med Väsby Mot Våld och Svenska Brottsförebyggarna ordnade detta seminarium. Man visade en kartläggning av gatuvåldet i Upplands Väsby, som Väsby Mot Våld och Unga KRIS tagit fram tillsammans. Föreningarna presenterade sitt gemensamma arbete och tankar och visioner om hur man kan förbättra situationen. Kartläggningen och förändringsförslagen gavs som en gåva till Upplands Väsbys Kommun.

Hur förebygger man i förorten? Unga KRIS och Ortens Favoriter höll detta seminarium ihop och presenterade sina svar på varför polis, socialtjänst och skola inte ännu lyckats skapa positiva förebilder i förorten. Man talade om hur myndigheter ska kunna stoppa våld och kriminalitet. Medverkande från Unga KRIS var Förbundsordförande Anders Eriksson och Johan Doverland från Unga KRIS 08. Av alla seminarium man hade under veckan var detta det mest välbesökta.

Ungdomar i nöd: hur kan socialtjänsten agera snabbt? Unga KRIS har mycket erfarenhet av socialtjänst och upplever att många ungdomar bemöts på fel sätt och utsätts för långa utredningar och handläggningstider. Unga KRIS gav här sina synpunkter och ideér på hur socialtjänsten kan utvecklas. Under seminariet delade flera medverkande med av sina egna erfarenheter. Medverkade gjorde Johan Doverland med flera från Unga KRIS Förbundsstyrelse, samt Carola Gunnarsson från SKL och Maria Fälth, ordförande i social – och äldrenämnden i Upplands Väsby kommun.

Kriminalitet som livsstil KRIS seminarium med Ali Reunanen som moderator. Det var fullsatt och stort intresse från polisen av att delta i seminariet. Under seminariet pratade man om hur mycket allt kring kriminalitet kostar, från vandalism, försäkringspremier, polis och rättssystem till slutligen fängelser. Man presenterade Behandlingsprogrammet Kriminalitet Som Livsstil som kan användas för de som vill ha hjälp till ett hederligt och drogfritt liv. Medverkande var Gunnar Bergström, grundare av behandlingsprogrammet Kriminalitet som livsstil och terapeut. Mehmet Kaplan, riksdagsledamot i Miljöpartiet samt Anti Avsan, riksdagsledamot i Moderaterna.

Varje kväll fanns KRIS och Unga KRIS på plats i Almedalsparken när partiledartalet skulle hållas. Där delade man ut flyers, svarade på frågor om organisationen och budskapet kring Lexbase. Det var obligatorisk närvaro varje kväll då det är ett viktigt ställe att synas på, dock deltog man inte under Sverigedemokraternas kväll. Då fanns de flesta KRIS:are på Özz Nûjens show där man även hjälpte till att bygga scenen. Tidigare samma dag deltog många från KRIS i en manifestation organiserad av Fryshuset, Svenska Kyrkan och Röda Korset. Under manifestationen släppte man upp vita ballonger i skyn, som en symbol för öppenhet och mångfald. Många KRIS:are deltog också i en konsert som ABF arrangerade i samarbete med Asylstafetten 2014. Essa Cham från Unga KRIS fanns på plats på scenen och rappade och hade ett hav av KRIS:are som dansade och supportade i publiken.

Många medlemmar i KRIS och Unga KRIS har fått upp ögonen för hur mycket roligt man får uppleva under denna vecka på Gotland. Varje dag var det femton bilar som körde fram och tillbaka mellan Visby och Tors Gård. Unga KRIS var uppdelade i fem olika grupper och KRIS hade nio olika grupper, med en gruppledare i varje grupp. Det ligger mycket planering och logistik bakom ett sånt stort arrangemang som innefattar så många personer men allt flöt på riktigt bra.

Åttioåtta personer blev deltagarantalet i år och det innebar att boendet på Tors Gård inte riktigt räckte till. Som vanligt fyllde man upp alla stugor som fanns där men i år fick man också hysa in folk i en stor buss, tre husbilar och fyra husvagnar. Nytt för i år var att fem personer hade ansvar för all logistik kring maten. Tre personer från Gävle, en från föreningen i Umeå och en från Halmstad skötte detta med bravur under hela veckan.

Tors Gård är ett behandlingshem för ungdomar och det är ett väldigt härligt ställe att vara på. Där finns fotbollsplan, äventyrsbana och höghöjdsbana. Beläget en mil utanför Visby ger Tors Gård ett skönt avbrott för alla som varit inne i Almedalen hela dagen. Varje kväll avslutades med en kvällsrunda där de som ville delge något de upplevt/tänkt på under dagen kunde få göra det. Varje samling avslutades med sinnesrobönen. Torsdag kväll hade man vikt för gruppfotografering, något som är lättare sagt än gjort med så många personer, men resultatet blev lyckat! Därefter var det dags för den årligt återkommande fotbollsmatchen mellan Tors Gård och KRIS:arna. KRIS:arna fick i vanlig ordning storstryk, Tors Gård vann tvåsiffrigt…

Om man bortser från resultatet på fotbollsmatchen hade alla en jätterolig vecka. Härlig gemenskap och chans att träffas från de olika föreningarna i landet och dessutom känslan att göra skillnad. För skillnad gör man i KRIS, både för den enskilda människan och i större sammanhang då man är med och påverkar beslut som fattas av dagens politiker och makthavare.

Foto: Joakim Berndes