KRIS-Bo Falkenberg

012

En regnig dag i november besöker Vägen Ut´s utsände Falkenberg och träffar tre glada gentlemän som strålar av lycka trots höstvädret, från vänster: Putte Fransson, Djem Mangos och Henrik Åback.

Orsaken till detta är att nu har det äntligen blivit klart med KRIS nya boende i Falkenberg och det är nu bråda tider innan flytten går från de centrala delarna av stan.  Det är mycket som skall ordnas och de får tillgång till fastigheten redan den 6 december.    Fastigheten ligger naturskönt i ett villaområde i Falkenberg och jag blir mäkta imponerad då vi anländer till fastigheten för en visning.

Huset är på 6 r.o.k. varav fyra är sovrum, och har en total yta på 211 kvm, fördelat på 121 kvm på övervåningen och 90 kvm i källarplanet och en tomt på 1,129 kvm, huset har finansierats av Marcus Wolter från Halmstad och KRIS Falkenberg vill rikta ett extra stort tack till honom för sitt engagemang.

009                                                                                                                                                  Ordförande Djem Mangos är sprudlande glad och visar runt i huset och berättar om sina planer så man knappt hänger med i    svängarna.                                                                                                                                            Tanken är att det skall finnas 4-5 platser för personer som har muckat från fängelset och vill tillbaka till ett vanligt liv, och det är en av våra främsta uppgifter vi i KRIS har och det är vi stolta över, och vi gör en stor insats i samhället.

Boendet kommer att vara bemannat dygnet runt av personal från KRIS och vi kommer att erbjuda ett boende med tillsyn kombinerat med ett dagligt program för en bättre framtid berättar Djem Mangos. Programmet vänder sig till dem som nyss muckat, kommer hem från en avslutad behandling eller avgiftning.

Här kommer de att få en chans till en trygg start i ditt nya liv och som nymuckad eller nynykter upptäcker de flesta att det är svårt att få tag i ett eget boende med deras bakgrund.

Det är en av anledningarna att vi startat boendet, som dessutom är kopplat till programmet där man får vara tills man är mogen, och får chansen att skriva ett eget kontrakt.

Vi har även sett och vet hur viktigt det är i början på nynykterheten med rutiner och struktur, att dessutom få ett dagligt stöd runt sig och en utvecklande sysselsättning.

I boendet ingår eget rum, delat kök, sällskapsrum och tvättstuga.

När en kamrat skrivs in i boendet får han eller hon skriva på ett kontrakt som rör KRIS regler och stadgar. För att garantera nykterhet och drogfrihet i boendet kommer vi att ta vi urinprover för att garantera drogfriheten i boendet.

Vi på Vägen Ut gratulerar KRIS Falkenberg och önskar dem lycka till med sitt arbete och när vi lämnar dessa glada och stolta män känner man själv stolthet över vad vi gemensamt åstadkommer inom KRIS.

Text och bild: Roger Karlsson Uhrman