Ljusmanifestationen för narkotikans offer

Ljusmanifestationen för narkotikans offer den 1 november har blivit en tradition på många platser i landet. I Stockholm är det Sergels torg, som blivit den naturliga platsen att samlas på. Plattan har under lång tid varit en samlingsplats för många missbrukare och under ett tjugotal år har man således hållit ljusmanifestationen här. Det blev stämningsfullt när ett hundratal ljus tändes upp- och fyllde hela trappavsatsen. Men också oändligt sorgligt, då varje låga symboliserar en person som förlorat kampen mot drogerna.

Ljusmanifestation-IMG_3308

I år var det bland andra författaren Börge Hellström som höll tal till narkotikans offer under manifestationen. Han hade själv kunnat vara en av de som man tänder ett ljus för . Han berättade att det var första gången han höll tal i ett sådant sammanhang, men att han inte tvekade när han fick frågan.

– Den största anledningen att jag i dag står här och talar är för att hedra och minnas alla mina gamla kompisar som inte klarade sig, sade han. Jag har själv varit kriminell och missbrukare men lyckades bli drogfri. Jag hoppas att jag genom min närvaro kan bidra till att vi pratar mer om narkotikans offer och att vi gör allt vi kan för att förhindra att fler ska drabbas, fortsatte han.

Vidare hedrade han de som gått under eller fått sina liv förstörda av narkotika och passade på att kritisera samhällets stöd till missbrukare, ett stöd som han anser är på tok för dåligt.

Börge, som skrivit böckerna Flickan under gatan, Tre sekunder och Två soldater medverkade även i ett seminarium under fredagseftermiddagen på IOGT-NTO-gården i Klara. På seminariet samtalade Börge med moderatorn Sofia Modigh om sina egna erfarenheter, berättelserna i böckerna och om hur viktigt det är med engagemang för människor och mot droger.

Under manifestationen talade även UNF, Unga KRIS, Smart Ungdom, Anhöriga Mot Droger med flera.

Ljusmanifestation-IMG_3318