Så skyddar du din bostad!

Christer Karlsson, Förbundsordförande KRIS. Foto: Joakim Berndes
Christer Karlsson, Förbundsordförande KRIS. Foto: Joakim Berndes

Tre minuter. Det är den tid som behövs för att leta sig igenom en villa av normalstorlek under ett inbrott. Lägg till trettio sekunder, det är tiden det tar att bryta upp altandörren med en kofot, berättar Christer Karlsson, fd proffstjuv och idag KRIS Förbundsordförande.

En inbrottstjuv bryr sig inte om årstider, enligt Christer, men han säger samtidigt att det är enklare att göra inbrott både under sommaren och under vintern. Därför kan det vara en god idé att be grannar att tömma brevlådan och klippa gräsmattan när ni är borta, alternativt skotta bort snön. Just snön är väldigt avslöjande då man lätt kan se där det saknas fotspår eller plogning. Den mörka årstiden kan det också vara en god idé att ha timer på belysningen då en helt nedsläckt villa i ett område utmärker sig och blir det naturliga första valet för den inbrottsbenägne.

Under Christers kriminella liv åkte han på stöldturnéer från norr till söder och han brydde sig varken om årstider eller att invänta mörkret. Han var istället rätt fräck i sitt tillvägagångssätt, risken att bli påkommen blev en extra kick, berättar han.

-Det man i första hand letar efter är smycken och kontanter, säger Christer. Och det förvarar folk oftast i lådor och skåp i huset. Förutom en gång, skrattar han, då jag hittade smycken i frysen! Christer berättar vidare att även vapen och dyr sprit sådant man som tjuv gärna vill lägga vantarna på. Och fin konst, om man har öga för sådant. Något som däremot inte inbringar mycket pengar på svarta marknaden är större elprylar och kameror.

-Mitt bästa tips är att inte låta saker ligga framme och ”locka”, säger Christer. Då antar man lätt att det finns mer att hämta. Har man saker av högt värde- lägg dem i ett bankfack!

Under Christers tjuvkarriär kartlade han ofta ett villaområde för att få ett hum om folks vanor. Men utöver det var han som sagt väldigt fräck och kunde i fullt dagsljus gå och knacka på, gärna arbetsklädd, och öppnade någon hade han en bra förklaring redo. Om ingen öppnade började han arbeta med kofoten. Att gå emot en tjuv du tagit på bar gärning är något han avråder ifrån, man vet aldrig vad han eller hon är kapabel till, eller har för sinnesförändrande preparat i kroppen.

Förra året ökade villainbrotten med hela 19 procent och det är en stadig ökning varje år. Åtta av tio inbrott i bostäder sker i just villor och enligt Christer kan det vara en god idé att skaffa ett larm, samt bra lås till dörrar och fönster. Ett larm fungerar stressande, även om polis eller väktare sällan hinner fram så har larmet en avskräckande effekt.  Förutom larm fungerar grannsamverkan bättre än man tror, så nästa gång du ska åka iväg, tala om det för dina grannar och be dem hålla ett extra öga på din bostad!