KRIS Halmstads nya lokaler invigda!

Kris Halmstad invigningen 2013 070
Foto: Roger Karlsson Uhrman

KRIS & Unga KRIS Halmstad invigde sin nya häpnadsväckande lokal på Mickedala onsdagen den 2 oktober under pompa och ståt och Vägen UT´s representant var självklart på plats i Halmstad.

Den nya lokalen fylldes till bristningsgränsen och gratulanterna var så många att brandförsvaret fick hålla ett extra öga på utrymningsvägarna, vi uppskattar att ungefär 200-250 personer fanns på plats.

KRIS medlemmar från hela landet hade slutit upp för att gratulera, lokala föreningar, organisationer, näringslivet och företrädare för olika områden från samhället lika så. Som några exempel kan nämnas att Justitieminister Beatrice Ask (M) fanns på plats, Socialnämndens ordförande Mikaela Waltersson (M), representanter för Polisen, Kriminalvården och många andra.

KRIS Halmstad har nu flyttat från den lilla källarlokalen på Öster till den nya gigantiska lokalen i Mickedala där de nu kan erbjuda en mötesplats även under kvällar och helger vilket inte gick i den gamla lokalen på Öster där de boende stördes.

Den nya lokalen rymmer en bl.a. en stor rymlig foajé med reception, kontorsdelar och fikahörna för ca 25 personer, lånedatorer för medlemmarna och en rymlig tv-hörna. Ett stort konferensrum med ca 50 platser, ett stort tv-rum med plats för 15-20 personer, välutrustat kök, kontor, relaxdel och gott om parkeringsmöjligheter i anslutning till lokalen vilket ser ut att komma att behövas.

Invigningen blev en succé i ett strålande vackert höstväder, tillströmningen av gratulanter var så stor att hela arrangemanget fick flytta ut på gården framför entrén till den nya lokalen för att alla skulle få en chans att se då Justitieminister Beatrice Ask (M) och socialnämndens ordförande Mikaela Waltersson (M) förklarade lokalerna invigda genom symboliskt klippa av en taggtråd med en bultsax.

De förklarade med förtjusning glädjen de kände över att på olika sätt vara och känna sig delaktiga i KRIS utveckling: – Det är inte svårt att vara stolt över KRIS och Unga KRIS och deras enorma arbete de gör, både här i Halmstad och i övriga Sverige och även utomlands, dom har en enastående förmåga att hjälpa människor att bryta med kriminalitet och missbruk, KRIS når fram där andra inte lyckas och jag är stolt över att Halmstads kommun stödjer deras verksamhet sade Mikaela Waltersson.

Beatrice Ask fokuserade i sitt invigningstal på de insikter hon får av att träffa personer som dömts för olika brott och om den förståelse hon har för att KRIS arbete ar mycket viktigt och spelar en avgörande roll för de personer som är beredda att byta livsstil: – När man har avtjänat ett straff och har en stor börda att bära på kommer det förr eller senare dagar när livet känns eländigt och då måste man ha vänner som finns där när uppförsbacken blir lång, kamratskapen och Gemenskapen som KRIS erbjuder gör skillnad varje dag, KRIS finns där och erbjuder det som saknas.

Beatrice Ask fortsätter berömma KRIS arbete och säger: – KRIS kreativitet och vänskap och er vilja att göra rätt är helt makalös, jag vet att det krävs mycket jobb, ni ställer krav och är besvärliga, men om ni inte gör det så står det en massa människor där utan hjälp och tar sig inte vidare. KRIS styrka är att föreningen fyller igen samhällets sociala brister och hoppas på mer utbildning och en starkare knytning mellan Kriminalvården och det civila samhället.

-Samhället behöver KRIS starka nätverk där människor ställer upp för varandra, det är helt uppenbart att dömda, eller personer som haft någon sorts missbruksproblematik är särskilt utsatta, dom behöver ett bra nätverk för att klara sig, ofta finns bara det gamla gänget kvar och då är risken att återfalla stor, därför är ert arbete så oerhört viktigt berömde hon.

Avslutningsvis släpptes besökarna in i lokalen för att få en chans att se den nya lokalen och smaka på förtäringen som det bjöds på och det tog långt in på kvällen innan den sista besökaren lämnade och KRIS Halmstad kunde pusta ut och konstatera att invigningen blev en succé.

Vi på Vägen UT gratulerar Paul Barath KRIS och Kristoffer Johansson Unga KRIS Halmstad till ett jättejobb!

Text & Foto: Roger Karlsson Uhrman