Kraftkällan invigd!

Carina Johansson
Carina Johansson

Tisdagen den 4 juni invigdes motivationsboendet Kraftkällan i Göteborg. Här ges nymuckade kvinnor i alla åldrar en chans att lära sig leva på nytt- utan droger eller kriminalitet.

Under invigningsdagen höll man öppet hus hela dagen och det kom runt sextio besökare berättar Carina Johansson, verksamhetsansvarig på boendet. Besökarna under dagen var bland annat Kriminalvården, Beroendekliniken, Social Resursförvaltning, BonAvia, Stadsmissionen, Socialtjänsten, Projekt Kaj och medlemmar i andra arvsfondsprojekt. Huset, en gammal kommunalägd villa är renoverat invändigt och andas positiv energi och nystart.

-Ja, vi måste ju leva upp till namnet Kraftkällan, säger Carina med ett skratt, nästa år skall utsidan få sig en ansiktslyftning.

Kraftkällan har varit igång med verksamheten sedan november förra året och för tillfället bor fem kvinnor här, man har plats för sex stycken totalt. Man tar emot kvinnor från 18 år och uppåt och det finns möjlighet för en av de boende att ta med sig hund. Kraftkällan har ramavtal med kriminalvården och är upphandlat av Göteborgs kommun. Dessutom placeras kvinnor av socialförvaltningar i andra kommuner.

Tjejerna som bor i huset är antingen nymuckade från fängelse eller placerade av socialförvaltningar, men inte alla har suttit i fängelse utan man tar även emot vårdvistelser. Tjejerna ska bo i huset under minimum tre månader för att komma igång med livet igen. Under boendetiden kan kvinnorna arbetsträna i Kris second-handbutik på Karl Johansgatan. Kraftkällan har sex stycken anställda och det är alltid någon ur personalen på plats i huset, dygnet runt. De håller koll på drogfriheten med regelbundna tester men även på andra beteenden. Skulle någon av kvinnorna plötsligt dyka upp med en massa dyra kläder eller annat ber man om kvitton på sakerna, berättar Carina.

-Sen jag var 23 år har jag har jag missbrukat antingen narkotika eller alkohol, säger en av kvinnorna som bor i huset. Nu har jag varit utan i ett år och så ska det fortsätta. Här får man tuff kärlek och det är nog bra, jag får lära mig att stå på egna ben. Nu har jag till och med skrivit in mig på arbetsförmedlingen för första gången på tjugo år, det är stort, berättar hon vidare.

En annan kvinna som bor i huset berättar om sitt drogberoende som började i 16-årsåldern- idag är hon 55 år. Hon berättar att hon nådde botten, förlorade bostad, sina djur och hennes sambo dog i hennes armar. Hon fick komma till huset efter ett två månaders långt fängelsestraff och hon säger att det räddade hennes liv, det är nämligen först här i huset hon verkligen fått en önskan om att sluta med sitt kriminella liv.

Men det handlar inte bara om att bli fri från drogmissbruk, för även om du är drogfri finns den kriminella livsstilen och identiteten kvar, berättar de båda kvinnorna. Mycket går på rutin, en av tjejerna berättar hur hon är van att skaffa saker hon behöver utan att betala för det, och ibland när hon är inne i en butik tvingas hon gå ut för att inte falla tillbaka i gamla mönster.

-Hittills har jag klarat det, säger hon stolt och ler.

Varje morgon startas i samlingsrummet med yoga och meditation, och det är också schemalagda gym besök och NA möten (Anonyma Narkomaner). Varje vecka har ett tema då man håller föreläsningar men också samtalar kring de ämnen som tas upp. Det kan vara relationer, sorg och förlust eller kriminalitet. Allmänna arvsfonden har bidragit till finansieringen; 2,6 miljoner kronor under tre år, vilket täcker en tredjedel av lönekostnaden, utbildning och vissa aktiviteter. Man har ett gott samarbete med Korpbergets behandlingscenter där Carina själv en gång i tiden startade sin nyktra och hederliga bana. Hon fick kontraktsvård med hjälp av Tove, som på den tiden arbetade på häktet- idag är de samarbetspartners i hopp om att ge kvinnor en nystart.

Efter avslutad tid på boendet finns möjlighet för kvinnorna att flytta till en av de referenslägenheter som Kris har och efter de skrivits ut har man eftervård med en träff i veckan under ett år års tid.

För den som vill veta mer, gå in på www.kraftkallangbg.se samt www.korpberget.se

Text: Mia Berndes
Foto: Joakim Berndes