Under Almedalsveckan 2013 på Gotland anordnades en kampanj till förmån för den svenske journalisten Dawit Isaak.  Han har suttit fängslad i Eritrea i tolv års tid utan att ha åtalats eller ställts inför rätta. Kampanjen fick mycket uppmärksamhet under veckan och blev utnämnd till ”Hetast i Almedalen”.

I en cell utanför Wisby Strand kunde politiker och andra besökare få känna på hur det är att vara Dawit Isaak – för en liten stund. Cellen hade en golvyta på 2×3 meter och 2,20 i takhöjd. Sanden på golvet i cellen var sannolikt mycket renare på stranden i Visby än vad den är där Dawit sitter inspärrad. Här slapp man även kylan på natten och den stekande hettan på dagen. De som stod bakom kampanjen hoppades att det skulle leda till eftertanke och att makthavarna blir mer villiga att sätta press på Eritrea.

De flesta satt i cellen i 15 minuter. Men några få spenderade en hel natt ensamma i cellen, som inte gick att öppna inifrån. Självklart visade medarbetare på Vägen Ut sitt stöd. Joakim Berndes satt en kvart i den mörka cellen.

-Det kändes ok, jag menar femton minuter går fort, säger Joakim.  Men tänk att sitta där i mörkret timme efter timme, månad efter månad. I tolv evighetslånga år har Dawit suttit så, det är omänskligt och något måste göras, säger han allvarligt.

Här på freedawit.com sidan kan du se vilka som deltog i kampanjen. http://freedawit.com/blog/torsdag-4-juli/

Text: Mia Berndes
Foto: Henrik Löwenhamn

Joakim Berndes i Almedalen framför #sittmeddawit bunkern
Joakim Berndes i Almedalen framför #sittmeddawit bunkern.