Behnam är KRIS första utländska muckhämtning

Behnam Mahajerzadeh Heidari
Behnam Mahajerzadeh Heidari

Det är fredag morgon den 22 mars. Klockan är 06.30 när vi beger oss mot Varberg, för att där ta färjan över till Grenå, Danmark, för muckhämtning. Detta är första gången någonsin som KRIS muckhämtar utanför Sveriges gränser, så det är en historisk dag för oss.

Vi stiger på färjan i Varbergs hamn och när vi efter en drygt 4 timmar lång båtresa kommer till Grenås hamn, möter vi Behnam M. Heidari, som eskorteras av två danska poliser. Behnam har då avtjänat ett 5 månader långt straff på Horsens Stadsfängelse, Nordeuropas säkraste anstalt. Och eftersom han på grund av sina brott är utvisad från Danmark, får vi möta upp honom i Grenås hamn istället för vid Horsens grindar.

Vi som möter upp honom är: P-G Johansson, ordförande KRIS Helsingborg, Jimmy Holmgren, vice ordförande Unga KRIS Helsingborg, Christoffer Svensson, ordförande Unga KRIS Helsingborg och Paul Barath, ordförande KRIS Halmstad.

När vi träffar Behnam, möter vi en ung kille med endast ett par säckar med kläder. En kille som trots sin låga ålder redan har hunnit sitta av 3 fängelsestraff och nu är redo att leva ett hederligt och drogfritt liv.

När Behnam muckade från sitt andra fängelsestraff tog han kontakt med KRIS Göteborg, men det hela rann ut i sanden då han inte var redo att ta steget fullt ut för ett nytt liv.

Men KRIS fanns kvar i hans tankar och redan när han greps i Danmark började han ringa runt till olika KRIS föreningar från häktet. Han ringde först till KRIS Malmö, som i sin tur tipsade honom om KRIS Helsingborg och KRISBo, då han behöver någonstans att bo när han avtjänat sitt straff.

Under sin tid på Horsens Statsfängelse har han sedan regelbunden kontakt med Jimmy Holmgren på KRIS Helsingborg. De bestämmer att Behnam ska komma till KRISBo för att börja sitt nya hederliga och drogfria liv med KRIS stöd.

Eftersom det var en lång resa och vi anländer till Helsingborg väldigt sent på fredag kvällen, blir det inte mycket till aktiviteter för Behnam. Men under dagen har några medlemmar i Helsingborg bakat tårtor för att välkomna vår gäst. Så när vi rullar in på parkeringen står ett antal medlemmar, blandat från KRIS och Unga KRIS utanför lokalen och välkomnar honom med öppna armar. Allt för att få honom att känna sig som hemma, i äkta KRIS-anda.

När en månad gått sedan muckhämtningen kan jag bara säga att detta är en kille som är som gjord för en förening som KRIS. Han är idag hederlig och drogfri och har även visat sig vara en solidarisk och god kamrat sedan dag ett.

Jag glömmer fort bort att han bara är 21 år, för han är så oerhört vuxen i sitt sätt att tänka och uttrycka sig.

Och så länge han fortsätter att hålla sig på den smala vägen, så har jag inga som helst tvivel på att Behnam kommer att gå långt i livet.

Saknaden efter hans syskon är stor, men han försöker ändå ha kontakt med dem så mycket som det går. Eftersom han har sin familj i Danmark och han är utvisad, så får vi på KRIS jobba extra hårt för att vara som en ny familj för honom.

Text: Christoffer Svensson
Foto: Joakim Berndes